Uczniowie klas I-III przez cały tydzień poznawali zasady zdrowych nawyków i zdrowego odżywiania. Dzieci dowiedziały się, jakie produkty należy jeść, aby być zdrowym oraz dlaczego musimy się zdrowo odżywiać, dlaczego powinniśmy jeść śniadanie. Poznały korzyści wynikające z spożywania zdrowego śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe, warzywa, owoce i soki. Zostały zapoznane z piętrami piramidy zdrowia, a dziewczynki z klasy II, nawet wykonały plakaty takiej piramidy. Uczniowie dowiedzieli się również w których produktach spożywczych ukrywa się cukier. Dzieci przyniosły do szkoły potrzebne produkty i przybory. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuchów, czapek kucharskich i przygotowaniu stanowisk z ogromną radością zabrały się do pracy. Wspólnie też przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Dzieci przygotowywały smaczne, pełne witamin kanapki. Samodzielnie wykonały pastę jajeczną, układały na kromkach wybrane przez siebie dodatki do kanapek: między innymi liście sałaty, kolorowe warzywa (dla smakoszy znalazły się tu nawet oliwki i cebula), gotowane jajka, ser, szynka, masło i zielony szczypiorek, koper i pietruszkę. Okazało się, że dzieci lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Na koniec poczęstowali Panią Dyrektor, nauczycieli, koleżanki i kolegów z starszych klas.

Monika Zych